Ako používať kresadlo

Pri kempovaní je dôležité vedieť ako založiť oheň v núdzi. Oheň je vždy vašim najlepším priateľom na zahriatie sa a varenie jedla. Kresadlo sa nazýva ako horčíková tyčinka, magnéziové kresadlo, pazúrik ale v skratke a najpoužívaniejšie je názov kresadlo.

Existuje mnoho spôsobov ako založiť oheň, ale jednou z najlepších, najlacnejších a najobľúbenejších možností je použitie kresadla. Kresadlo je známe tým, že je lepšie ako zápalky. Povieme si jednoduché kroky na použitie kresadla.

ako_zalozit_ohen (4)

1. Pripravte si základ

Založenie ohňa je vždy spojené s rizikami a nebude tomu inak ani s kresadlom. Po prečítaní tohto článku by bolo rozumné precvičiť si túto zručnosť v kontrolovanom prostredí.

Vonku by nemalo príliš pršať ani fúkať. Tieto faktory môžu spôsobiť, že založenie ohňa bude zbytočným problémom. Ak sa ocitnete v tejto situácii, potrebujete nejaký prístrešok, ktorý vám pomôže pri založení ohňa.

Ideálne je v prípade potreby mať so sebou aj nôž, ktorý môže pomôcť na podpal. Postačí aj skladací. V našej ponuke ich máme hneď niekoľko a nie je problém si vybrať za rozumný peniaz. TAKTICKÉ NOŽE.

ako_zalozit_ohen (1)

2. Začnite zbierať podpal alebo si prineste podpaľovač

Keď už ste na vybranom mieste, je čas založiť oheň. Pokiaľ nemáte so sebou nejaký podpalač, budeme si musieť vystačiť s prírodou. Tá nám dá dostatočný materiál na založenie ohňa. Budeme potrebovať:

  • suchú trávu
  • suché lístie
  • brezovú kôru/jemné suché konáriky
  • drevo

EXTRA TIP: môžete si priamo z domu ako podklad na založie ohňa zobrať aj papier, vatu, tampón. Tento materiál má väčšinou každá domácnosť doma.

Pomocou noža môžete odrezať suchú trávu, prípadne vám pomôže pri naštiepení dreva a môžete si vytvoriť takéto unikatné podpalače ako je na obrazkú nižšie.

Ako používať kresadlo

Naštiepené "chlpaté" drievko pripravené ako podkladový podpaľač

3. Škrtáme s kresadlom

Pripravíme si podklad suchej trávy do kruhu s výzorom "vtáčieho hniezda".

Zoberieme si kresadlo do ruky a pokiaľ som pravák, tak v pravej ruke držím pribalený pliešok s ktorým budem škrkať o tyčinku. Následne asi v 45 stupňovom sklone, tesne nad našim pripraveným podkladom škrtneme s pliešikom o magnéziovú tyčinku smerom z hora až po koniec tyčinky. Samozrejme vyvinieme menší tlak a následne nám vybehne krásna iskra. Toto opakujeme až pokiaľ sa nám nechyti horieť podklad. Následne, prípadne v priebehu, môžeme použiť aj naše "chlpaté" drievko ktoré sme si vyrobili.

EXTRA TIP: okolo hromady majte malé kamene, aby ste zabránili nekontrolovanému šíreniu ohňa. Určite by ste to mali robiť pri praktizovaní ako doplnkové poistenie, ale nemusíte to robiť navždy. Akonáhle budete mať dostatok skúseností, môžete prestať používať kamene ale odporúčame to robiť stále.

ako_zalozit_ohen (2)

škrkanie o kresadlo nad podkladom

Alternatívny spôsob vytvorenia si podkladu z matériálu, ktorý sme si prieniesli z domu. Pre niekoho to môže byť ešte jednoduchší spôsob ale je dobré to vedieť a môže sa to niekedy hodiť.

Zakladanie ohňa pomocou tampónov alebo vatových guličiek vyzerá zase takto:

ako_zalozit_ohen (3)

škrkanie o kresadalo za použitia tampónov, vaty, vlákien

Pokiaľ to na prvý krát nepôjde, stačí trochu tréningu a založiť oheň pomocou kresadla už nebude nikdy problém. 

Nezabudnite po sebe vždy dostatočne uhasiť vami založený oheň a dbajte na to aby ste nezapríčinili požiar.