Ako postaviť prístrešok na prežitie

V dnešnom modernom svete, kde na všetko používame mobilné telefóny je dosť ťažké si predstaviť, že by ste sa niekde stratili. Máte GPS vo svojom smartfóne, či mobilné dáta a vlastne všetko čo potrebujete si zistíte šmahom prsta po displeji. Predstavme si, že sme v prostredí bez signálu, prípadne máme vybitý smartfón a máme so sebou nejakú základnú výbavu na prežitie.

Pokiaľ by ste chceli v divočine prežiť nejaký čas, je potrebné si spraviť vlastný prístrešok. Poďme sa pozrieť na to čo budeme potrebovať a povieme si jednoduchý postup ako na to.

pristresok_na_prezitie (1)

Jednoduchý úkryt v lese s ohniskom

O akom prístrešku sa vlastne bavíme ?

Podľa obrázku je vidieť, že hlavná stena prístrešku sa opiera o styčené konáre a koniec striešky je jednoducho zakliesnený v zemi. Naklonená stena má dvojitú úlohu, a to aby vás ochránila pred dažďom a tiež pred vetrom prichádzajúcim zozadu. Táto naklonená stena tiež zachytáva časť vášho tepla a drží ho vo vašom prístrešku .

Uistite sa, že ste si vybrali peknú rovnú plochu na vybudovanie svojho prístrešku a pomohlo by, keby ste sa postavili blízko nejakých vodných zdrojov, aby ste sa uistili, že môžete zostať hydratovaní.

Tieto prístrešky sa ľahko stavajú a vyžadujú minimum materiálov. To je dôvod, prečo sú tak populárne, keď príde na stavbu prístrešku na prežitie v divočine.

Vybavenie potrebné na vybudovanie prístrešku

Výbava, ktorú potrebujete na stavbu svojho prístrešku je minimálna, ale ak máte správne nástroje, bude to jednoduchá práca. Ako základ budete potrebovať:

  • pílku na drevo
  • šnúru/povraz
  • plachtu - nie je to nutnosť
  • nôž na prežitie, ideálne taktický

Najbežnejšia stavba prístrešku je medzi dvoma stromami. Najťažšie na tejto stavbe je nájsť dva stromy, medzi ktoré by sa dal umiestniť prístrešok. Hľadáte 2 pevné stromy, ktoré sú od seba vzdialené asi 2 metre. Čím je terén rovnejší, tým lepšie.

Pri šírke prístreška 2 metre, je potrebné si nájsť 1ks hrubšieho konára ktorý budeme musieť pripevniť medzi stromy a následne asi 10 - 15ks  konárov na prieč strechy asi 3m dlhé. Pokiaľ sa vám to tieto konáre nepovaľujú po zemy ako je to obvyklé, potom je potrebné si dané konáre odrezať, a na to použite píľku z vašej výbavy.

Následne si postavíme hrubú stavbu, takže hlavný konár priviažame ku stromu asi na 1,2m výšku povrazom, paracord lanom, prípadne pri najhoršom použime šnúrky od topánok. Konáre je dobré medzi sebou prevziazať aspoň 3 krát pre lepšiu stabilitu. Následne začneme ukladať vertikálne na (hrubší konár ktorý je medzi dvoma stromami) naše nazbierané konáre a prístrešok bude vypadať ako na tomto obrázku nižšie. 

pristresok_na_prezitie (2)

Začiatok výstavby prístreška

Následne môžete začať hľadať zelené konáre a opierať ich o prístrešok. Zelené borovicové konáre sú na to skvelé a stanú sa skvelou strechou vášho prístrešku. Oprite ich o hrebeňovú tyč v približne 45-stupňovom uhle.

Akonáhle budete mať dostatočnú nepresvitavú vrstvu týchto konárov máte prístrešok dokončený. V prípade ak ste mali vo vašej výbave plachtu, možete ju použiť namiesto borovicových konárov a tým pádom si ušetríte značnú časť vašej pilnej práce.

Plachtu najskôr pripevnite o horný hrubší konár, ktorý je prichytený medzi 2 stromami a následne koniec plachty pripevnite našponovaný v blízskoti zeme.

Ak máte peknú veľkú plachtu, možno si budete chcieť vytvoriť jednoduchý prístrešok z jednoduchých rámov ako je na obrázku.

pristresok_na_prezitie (3)

Jednoduchý prístrešok za použitia plachty

Následne tu máme poslednú možnosť vytvorenia si prístrešku, a to podobným spôsobom ako predtým, no stým rozdielom, že na hlavnú strechu a taktiež bočné steny je použitá tzv. odrazová plachta, ktorá má na sebe hliníkovú vrstvu pôsobiacu ako odrazová plocha tepla.

Ideálne je si založiť pred takýmto prístreškom ohnisko. Teplo z ohniska vás v tomto prístrešku brutálne zahraje. Vhodný spôsob ako sa udržať v teple. V prípade viac osôb je toto najlepšia možnosť. Príkladný prístrešok za použitia "tepelnej" odrazovej plachty je vidieť nižšie.

pristresok_na_prezitie (4)

Jednoduchý prístrešok do divočny za použitia fólie pre odraz tepla z ohňa

Prístrešky sme si postavili a dúfame, že tento amatérský krátky návod niekomu naozaj raz pomôže. Takže hurá do prírody, niet sa čoho bát keď už vieme ako na jednoduchý prístrešok :)